Resepi
Sup Ayam dan
Tofu Ala Szechuan
Berapa cepat?
Kurang daripada 20 min
Lauk apa?
Ayam
Bila nak makan?
Tengah Hari/Malam
Citarasa apa?
Makanan Oriental
Bahan bahan:
350 g dada ayam
Hiris halus:
6 ulas bawang putih
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
2 inci halia
1 batang saleri
7 biji lada hitam
6 sudu besar Sos 3 Rasa Mahsuri
2 sudu besar Sos Tiram Mahsuri
1 sudu besar Kicap Manis Pedas Mahsuri
1 tauhu Jepun
8 cendawan butang (tin)
Garam
Serbuk lada putih
2 sudu besar tepung jagung
1 liter air
Menggunakan produk:
Cara–cara:
- Hiris dada ayam dan goreng seketika bersama sedikit garam dan serbuk lada putih. Dengan minyak yang sama, goreng tauhu Jepun kemudian asingkan.
- Masukkan air ke dalam periuk, rebus bahan–bahan hirisan dan masukkan sos–sos dan kicap Mahsuri.
- Masukkan cendawan butang yang dipotong dadu. Masukkan tepung jagung yang telah dilarutkan dengan air sejuk.
- Setelah menggelegak masukkan ayam dan tauhu Jepun tadi. Biarkan seketika dan hidangkan ketika panas.