< 30 min, Kicap Manis, Makanan laut, Makanan Oriental, Malam, Resepi, Sos Tiram, Tengah Hari

Sotong Kam Heong

Resepi

Sotong
Kam Heong

Berapa cepat?

Kurang daripada 30 min

Lauk apa?

Makanan laut

Bila nak makan?

Tengah Hari/Malam

Citarasa apa?

Makanan Oriental

Bahan A:

500g sotong
30g udang kering
20g bawang putih
30g bawang besar
20g halia
5 biji cili padi
3 tangkai daun kari
30g serbuk kari ikan
30g Sos Tiram Mahsuri
50g Kicap Manis Mahsuri
10g serbuk pati ayam

Menggunakan produk:

Cara–cara:

  1. Tumiskan bawang putih, bawang besar, halia dan daun kari sehingga wangi.
  2. Masukkan udang kering, serbuk kari, cili padi dan kacau rata.
  3. Tambahkan Sos Tiram Mahsuri, Kicap Manis dan masukkan sotong.
  4. Masak sehingga sotong empuk. Hiaskan dengan hirisan daun bawang sebelum hidang.

Nak try ni jugak?

Mee Goreng Basah Mamak

Ayam Bermandi Kicap

Makaroni Goreng ala Melayu

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *