Resepi
Soto Ayam
Kampung
Berapa cepat?
Kurang daripada 60 min
Lauk apa?
Ayam, Mee, mihun dll
Bila nak makan?
Malam/Petang
Citarasa apa?
Makanan Melayu
Bahan Hidangan:
500g isi ayam kampung
300g nasi himpit
50g suhun (digoreng)
Hirisan daun sup, daun bawang dan bawang goreng
Sedikit kacang tanah (digoreng)
Bahan Perapan Ayam:
20g serbuk kunyit
10g garam
Bahan A (Sup):
Tulang ayam kampung
30g bawang merah
20g bawang putih
20g halia
2 kiub pati ayam
2 liter air
1 bunjut rempah sup
Bahan Pencecah:
50g Kicap Manis Pedas Mahsuri
20g halia muda (ditumbuk)
Menggunakan produk:
Cara–cara:
- Perapkan isi ayam bersama bahan perapan dan goreng hingga garing.
- Angkat dan carikkan halus isi ayam dan ketepikan.
- Tumiskan bahan A sehingga wangi dan masukkan air, masak sehingga mendidih.
- Hidangkan sup ayam bersama bahan hidangan dan bahan pencecah kicap manis pedas.