< 60 min, Kicap Manis Pedas, Makanan Melayu, Malam, Mee, mihun dll, Petang, Resepi

Soto Ayam Kampung

Resepi

Soto Ayam
Kampung

Berapa cepat?

Kurang daripada 60 min

Lauk apa?

Ayam, Mee, mihun dll

Bila nak makan?

Malam/Petang

Citarasa apa?

Makanan Melayu

Bahan Hidangan:

500g isi ayam kampung
300g nasi himpit
50g suhun (digoreng)
Hirisan daun sup, daun bawang dan bawang goreng
Sedikit kacang tanah (digoreng)

Bahan Perapan Ayam:

20g serbuk kunyit
10g garam

Bahan A (Sup):

Tulang ayam kampung
30g bawang merah
20g bawang putih
20g halia
2 kiub pati ayam
2 liter air
1 bunjut rempah sup

Bahan Pencecah:

50g Kicap Manis Pedas Mahsuri
20g halia muda (ditumbuk)

Menggunakan produk:

Cara–cara:

  1. Perapkan isi ayam bersama bahan perapan dan goreng hingga garing.
  2. Angkat dan carikkan halus isi ayam dan ketepikan.
  3. Tumiskan bahan A sehingga wangi dan masukkan air, masak sehingga mendidih.
  4. Hidangkan sup ayam bersama bahan hidangan dan bahan pencecah kicap manis pedas.

Nak try ni jugak?

Sup Ayam dan Tofu Ala Szechuan

Lontong Goreng Kampung

Kepah Masak Belacan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *