Resepi
Nasi Ayam
Percik Bakar
Berapa cepat?
Kurang daripada 60 min
Lauk apa?
Ayam
Bila nak makan?
Tengah Hari
Citarasa apa?
Fusion
Bahan–bahan:
2 peha ayam (seluruh bahagian)
10 bawang merah
5 bawang putih
2 inci halia
1 sudu besar Kicap Manis Pedas Mahsuri
1 sudu besar Sos Tiram Mahsuri
1 batang serai
1 sudu kecil serbuk kunyit
Kuah:
2 cawan santan pekat
10 ulas bawang merah
2 sudu besar Sos 3 Rasa Mahsuri
2 sudu besar Kicap Manis Pedas Mahsuri
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk cili
3 inci halia
1 batang serai
1 limau nipis
Nasi:
2 cawan beras
2 ½ cawan air
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar Sos Tiram Mahsuri
1 sudu teh stok ayam
Menggunakan produk:
Cara–cara:
- Kisar bahan-bahan untuk perapan ayam, masukkan kedua-dua sos Mahsuri sehingga sebati.
- Perap ayam selama 30 min. Kemudian bolehlah di panggang atau di bakar.
- Sementara ayam di bakar teruskan membuat kuah percik, kisar bawang merah, halia, air limau nipis serta serai bersama sedikit air.
- Masukkan ke dalam pot, masak bersama serbuk kunyit dan serbuk cili.
- Masukkan santan serta kedua-dua sos Mahsuri.
- Untuk nasinya, tumis bahan-bahan terlebih dahulu kemudian di campur bersama air, stok ayam dan Sos Tiram Mahsuri.
- Masak nasi seperti biasa. Hidangkan.