Resepi
Ketam Goreng
Tepung Ala Nyonya
Berapa cepat?
Kurang daripada 20 min
Lauk apa?
Makanan laut
Bila nak makan?
Tengah Hari/Malam
Citarasa apa?
Fusion
Bahan bahan:
4–5 ekor ketam
3 sudu besar udang geragau
6 sudu besar sos Mahsuri 3 Rasa
4 sudu besar Sos Tiram Mahsuri
8 sudu besar tepung beras
4 ulas bawang putih
1 sudu besar madu
1 sudu besar taucu
1 sudu besar serbuk kari ikan
2 cili hijau besar
Minyak untuk menggoreng
Air secukup perlu
Menggunakan produk:
Cara–cara:
- Salut ketam dengan Sos Tiram Mahsuri. Kemudian taburkan tepung beras di atasnya, terus goreng dengan minyak yang panas dan asingkan.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis cili hijau yang di hiris, bawang putih serta taucu.
- Masukkan serbuk kari ikan serta madu. Masukkan udang geragau dan biarkan hingga naik bau.
- Setelah sebati masukkan Sos 3 Rasa Mahsuri bersama sedikit air.
- Masukkan ketam yang telah digoreng lebih awal, gaul hingga sebati.
- Hidangkan.