Resepi
Bihun Tomoi Siam
Berapa cepat?
Kurang daripada 20 min
Lauk apa?
Mee, mihun dll
Bila nak makan?
Petang
Citarasa apa?
Fusion
Bahan–bahan:
400g bihun (dicelur)
100g campuran sotong dan isi udang
20g bawang putih
30g bawang merah
50g pes tom yam
3 helai daun limau purut (dicincang halus)
5 biji cili padi
30g Sos Tiram Mahsuri
20g Kicap Manis Pedas Mahsuri
1 biji telur
50g lobak merah
20g kucai
30g taugeh
10g lada sulah
10g serbuk pati ayam
1 sudu besar sos ikan
Sedikit daun ketumbar
Menggunakan produk:
Cara–cara:
- Tumiskan bawang putih, bawang merah, campuran sotong dan isi udang hingga wangi.
- Masukkan pes tom yam, daun limau, cili padi, Sos Tiram Mahsuri dan Kicap Manis Pedas Mahsuri.
- Untuk tomato salsa, campurkan tomato, daun ketumbar, bawang merah, bawang putih, jus lemon serta Sos Tiram Mahsuri dan gaul sebati.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau seketika.
- Masukkan telur, semua sayur, bihun dan kacau rata.
- Perisakan dengan lada sulah, serbuk pati ayam dan sos ikan.
- Hiaskan dengan daun ketumbar. Hidangkan.