< 30 min, Ayam, Kicap Manis, Makanan Melayu, Malam, Resepi, Sos Tiram, Tengah Hari

Ayam Bermandi Kicap

Resepi

Ayam Bermandi
Kicap

Berapa cepat?

Kurang daripada 30 min

Lauk apa?

Ayam

Bila nak makan?

Tengah Hari/Malam

Citarasa apa?

Makanan Melayu

Bahan A:

1 ekor ayam (dipotong 12)
30g tepung jagung
10g lada sulah
1 biji telur

Bahan B:

20g bawang putih
50g bawang besar
20g halia muda
50g daun bawang
2 biji cili merah
50g Sos Berperisa Tiram Mahsuri
50g Kicap Manis Pedas Mahsuri

Menggunakan produk:

Cara–cara:

    1. Campurkan semua bahan A dengan sebati, perap selama 15 minit dan goreng sehingga masak. Angkat dan diketepikan.
    2. Tumiskan bawang putih, halia, bawang besar dan daun bawang putih.
    3. Tuangkan Sos Tiram dan Kicap Manis Pedas Mahsuri bersama cili merah.
    4. Kacau sehingga kuah pekat. Masukkan ayam yang digoreng dan kacau rata.
    5. Hiaskan dengan daun bawang dan hidangkan.

Nak try ni jugak?

Makaroni Goreng ala Melayu

Sup Ayam dan Tofu Ala Szechuan

Bihun Tomoi Siam

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *